Så fungerar tandblekning

Tandblekning är en process som gör tändernas färg ljusare och vitare genom en oxidationsprocess. Med tandblekning kan vi få kritvita tänder och ett vackrare leende som inte bara förbättrar vårt utseende, utan ger oss bättre självkänsla och påverkar hur vi uppfattas av människor i vår närhet. Det kan låta som trolleri, men det är ren vetenskap.

Varför blir våra tänder missfärgade?

Våra tänder kan bli missfärgade och fläckiga av olika orsaker. De vanligaste orsakerna till gula, mörkare och missfärgade tänder är mat, dryck (rödvin, kaffe, te, kola), snusning och rökning. Andra orsaker kan vara för stort intag av fluor under förkalkningen av tänderna. Svårt trauma kan göra tänderna fläckiga, detta inträffar när blod i blodådrorna i tänderna oxiderar och gör tänderna mörkare. Tänderna blir också mörkare med åldern. Den goda nyheten är att i princip allas tänder kan bli vitare med tandblekning.

Hur går en tandblekningsbehandling till?

Tandblekningen sker med en anpassad tandskena i mjuk plast som fylls med blekningsgel och placeras över tänderna. Man använder tandskenorna under behandlingstiden som normalt är totalt 20-30 timmar och får vitare tänder.

I tandblekningspaketet får man tandskenor och tandblekningsgel med peroxid. Tandskenorna är till för att hålla gelen på plats under själva blekningen och formas enkelt så att de passar just dina tänder. I DentaWorks tandblekningspaket ingår förutom skenor och gel även detaljerade instruktioner, tandnyanskarta och en förvaringsbox för tandskenorna.

Metoder för att få vitare tänder

Det finns ett flertal metoder för att göra tänderna vitare, vissa av dem är bättre än andra, och de skiljer sig i pris. Man bör skilja på tandblekning och tandvitning, då tandblekning har förmågan att bleka fläckar både utanpå och innuti tänderna.

Whitening Tandkräm

Dessa tandkrämer har en polerande verkan på tänderna, och putsar fysiskt bort ytliga fläckar med hjälp av små korn i tandkrämen. De är effektivare än vanliga tandkrämer men kommer inte i närheten av en riktig tandblekning. Dock är de perfekta att använda under och efter en tandblekningsbehandling. De är billiga och kostar mellan 10 och 100 kr.

Tandvitning (tex Natural White och Rapid White)

Dessa produkter innehåller ingen peroxid utan har ofta citronsyra som aktiv ingrediens. Det betyder att de inte har förmågan att bleka missfärgningar innuti tänderna som blekning med peroxid har. Blekningseffekten är också begränsad och kortvarig. Man brukar benämna dess produkter som tandvitning istället för tandblekning. Kostar mellan 150 och 300 kr.

Hemblekning hos tandläkaren

Hemblekningen innebär du bleker tänderna hemma med hjälp av tandskenor och blekningsgel med peroxid. Tandläkaren tillverkar två tandskenor till dig som är exakt formade efter dina tänder. Du lägger blekningsgel med peroxid i tandskenorna och använder dem antingen nattetid eller dagtid (dock inte samtidigt). En full behandling tar ungefär 2-3 veckor och ger mycket bra resultat. Behandlingen kostar ungefär 3000 kr.

Laserbehandling hos tandläkaren

Laserbehandling (laser eller ljus) innebär i praktiken en kraftig tandblekning. Tandläkaren penslar på en blekningsgel med mycket stark peroxid på tänderna och vartefter de belyses med en ljuskälla (värmekälla) under cirka 1 timmes tid. Ljuset och värmen i kombination med den starka blekningsgelen gör att blekningen går snabbt och ger mycket bra resultat. Behandlingen kostar runt 5000 kr.

  • Kliniskt testad
  • Peroxidfri
  • pH-neutral
  • 100% emaljsäker
  • Vegansk
  • Ej testad på djur