Missfärgade tänder och gula tänder

Idag vet de flesta att kaffe och te ger gula och missfärgade tänder men det finns även andra saker som kan göra tänderna mörkare. Att tandhälsan är viktig vet alla, men att man själv kan bleka tänderna hemma och få ett vackert leende är det inte lika många som vet om. Här kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna till gula och missfärgade tänder.

Olika typer av missfärgningar och fläckar på tänderna

Vanligaste orsaken till missfärgade tänder beror på intag av mat och dryck som gradvis gör tänderna gulare eller mörkare. Mat och dryck som missfärgar tänderna är till exempel kaffe, te, cola, rödvin, blåbär och rödbetor. Även cigaretter och snus ger gula tänder samt vissa läkemedel. Det är framför allt väldigt varm eller kall mat och dryck som gör att missfärgningarna lättare tränger in i tanden eftersom porerna i emaljen öppnas upp. Därför kan det vara fördelaktigt att dricka med sugrör för att minska kontakten av drycken med tandytorna.

Tänderna kan också anta en grå-blå nyans och grå-blå toner beror oftast på intag av vissa läkemedel såsom antibiotika. Missfärgningar på grund av antibiotika drabbar oftare barn än vuxna och det är extra viktigt att man tar hand om tandhälsan under behandlingen och borstar tänderna noggrant.

Om man som barn fått i sig för mycket fluor kan tänderna se fläckiga ut. Det uppstår då vita, gula eller bruna fläckar på tänderna och kallas fluoros. Vid blekning kan du jämna ut färgskillnaderna så att hela tanden ljusas upp och tänderna blir jämnare vita. 

Vid skador i emaljen kan missfärgningarna gå djupare ner i tänderna. Du som har frätskador på emaljen bör inte bleka på egen hand utan bör uppsöka tandläkare.

Sist men inte minst är det normalt att tänderna blir mörkare med åren. Emaljen påverkas och slits med åldern och missfärgningarna kan då tränga djupare in än hos en person med helt kompakt emalj.

Missfärgade tänder, gula tänder - före och efter tandblekning

Vad man kan göra åt gula och missfärgade tänder?

Idag är det vanligt att bleka tänderna hemma eftersom det påverkar hur bra man trivs med sig själv. Generellt kan man säga att gula missfärgningar är lättare att bleka bort än de missfärgningar med grå-blå toner.

Vid hemmablekning kan du bleka antingen med gel och skenor som också är det sättet som tandläkaren bleker och är det mest effektiva sättet att bleka på. Denna metod är mycket effektiv för att ta bort missfärgningar på tänder och att göra gula tänder vita igen. Blekning med tandblekningspenna är en mildare form av blekning och passar bäst för de personer som blekt tidigare, har mindre missfärgningar eller väldigt ojämna tänder då skenor kan vara ett problem. När du uppnått önskat blekresultat an du njuta av ditt vackra leende i många år.

  • Kliniskt testad
  • Peroxidfri
  • pH-neutral
  • 100% emaljsäker
  • Vegansk
  • Ej testad på djur