Fläckar på tänderna

Fläckar på tänderna bör man vara uppmärksam på oavsett om de är mörka eller ljusa. En del fläckar är ofarliga och en andra bör man åtgärda så snabbt som möjligt.

flackar-pa-tanderna
Mörka, svarta eller bruna fläckar på tänderna
Mörka fläckar på tänderna kan vara ett tecken på karies. Karies börjar som ljusa fläckar på emaljen. Med tiden kan det som börjat som ett litet, litet hål bli större och mörkare till färgen eftersom karies luckrar upp emaljen. Grundlig tandborstning, samt användning av tandtråd eller mellanrumsborste är det bästa för att förebygga karies. En kost med mindre socker och mindre småätande är också bättre för tänderna.

Eftersom vita fläckar eller streck kan vara ett första tecken på karies, bör du uppsöka tandläkare för att åtgärda det så snabbt som möjligt, annars kan man få ilningar i tänderna och när hål bildats kan bakterier tränga igenom tanden.

Missfärgningar och mörka fläckar på tänderna som kommer från livsmedel kan lägga sig som en beläggning på tänderna och är oftast gula eller bruna. De vanligaste förekommande livsmedel som ger missfärgningar eller fläckar på tänderna kommer ifrån kaffe, te, läsk, cigaretter och snus. Om emaljen är skadad kan missfärgningarna tränga in djupare i emaljen.

En del läkemedel, som till exempelvis antibiotika, kan ge gråa missfärgningar. Sådana fläckar är oftast svårare att bleka bort än de som kommer från livsmedel.

Vita fläckar på tänderna
Vita fläckar på tänderna kan vara något man haft hela livet eller något som uppkommit plötsligt och de kan försvinna de lika snabbt av sig själv som de uppkom. Det finns flera olika orsaker till varför de uppstår:

Vita fläckar på tänderna kan man få som barn om man överdoserar fluor, men de kan också göra tänderna gula eller bruna och synas som fläckar eller linjer. Barn ska inte inta för mycket fluor så välj en tandkräm som är för barn med lägre fluorhalt. Fläckarna blir mer framträdande desto mer missfärgningar man får, eftersom emaljen blir mörkare och fläckarna lyser genom. Fluorosis, som det heter, uppstår endast när man är barn och ej hos vuxna personer. Om man bleker tänderna i vuxen ålder jämnas färgen ut och de vita fläckarna blir mindre framträdande och störande.

Uttorkning av tänderna kan också ge vita fläckar på tänderna och man kan uppleva att man får vita tänder över en natt. Det kan uppstå om man sover med öppen mun och de kan även uppstå vid blekning av tänderna då det tillfälligt kan torka ut tanden. Det är ofarligt och brukar försvinna lika snabbt som de uppstod.

  • Kliniskt testad
  • Peroxidfri
  • pH-neutral
  • 100% emaljsäker
  • Vegansk
  • Ej testad på djur