Ta bort tandsten själv

Det är inte ovanligt att få tandsten. När tandsten väl har bildats är det svårt att få bort den med tandborsten. Med Dentaworks tandstensverktyg kan du enkelt ta bort tandstenen själv och spara pengar istället för att gå till en tandläkare eller tandhygienist.

Hur bildas tandsten?
Tandsten bildas när plack förenas med de naturliga kalksalter som finns i din saliv. Föreningen blir hård och blir till tandsten.

Hur förebygger jag tandsten?
Mängden tandsten som bildas är individuellt. Generellt kan man dock säga att ju äldre man är desto lättare bildas tandsten. För att undvika att tandsten bildas är det viktigt att man först och främst borstar tänderna med en mjuk tandborste. Använd gärna tandtråd för att få bort matrester och plack som kan ha fastnat mellan tänderna.

Kan man ta bort tandsten själv och hur tar jag bort tandsten?
En tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig att avlägsna plack som bildats. Det är alltid en bra idé att prata med en tandläkare eller tandhygienist om man har återkommande eller stora besvär av tandsten.

Ett alternativ till att sätta sig i tandläkarstolen är att ta bort tandsten själv med hjälp av Dentaworks tandstensverktyg. Detta set innehåller flera olika tandstensverktyg som du kan använda för att ta bort tandstenen själv. Var noga med hygienen och tvätta både scalers/instrument och händer innan du börjar. Skrapa och peta försiktigt bort tandstenen med hjälp av instrumenten. Var försiktig för att inte skada tandköttet och skrapa inte emaljen. Tandsten som sitter hårt bör avlägsnas av tandläkare eller tandhygienist.