Ömt, blödande tandkött och andra tandköttsproblem

Ömt blödande tandkött och andra tandköttsproblem

Problem med ömt, svullet, ömmande eller blödande tandkött är väldigt vanligt idag. Den vanligaste orsaken är att mikroorganismer samlas i fickor under tandköttet och därför räcker det inte bara att borsta tänderna utan man behöver även göra rent mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste. Regelbundna tandläkarkontroller bör ske varje år.

Gingivit
Gingivit är en vanlig tandköttsinflammation som går att behandla. Symtomen är blödande tandkött. Plack har ansamlats och genom att ta bort plack kan man snabbt minska problemen. Plack innebär att mikroorganismer har ansamlats. Genom att stödja tarmhälsan med bra munhygien och fylla på med goda tarmbakterier kan man motverka sjukdomen. Om inflammationen inte behandlas kan den med tiden utvecklas till paradontit, det vill säga tandlossning och även andra tandköttsproblem och tandköttssjukdomar.

Oral lichen planus
Vid oral lichen platus kan slemhinnorna i munnen bli såriga, svullna och ömma eller det kan bli vita fläckar eller ränder på tandköttet, tungan och insidan av kinderna. och det har blivit en kroniskt inflammation. Ofta uppstår sjukdomen i samband med att immunförsvaret är försvagat. Vissa läkemedel kan ge symtom som påminner om oral lichen planus. Eftersom tobak, alkohol, stress, tandsten, plack och dålig munhygien och munvård kan förvärra symtomen bör du konsultera din tandläkare så fort symtomen uppstår. Din läkare kan ta tester som bekräftar om det verkligen är oral lichen planus eller någon annan tandköttssjukdom.

Förebygga tandköttsproblem
Genom att förebygga tandköttsproblem förebygger man också tandlossning och andra tandsjukdomar. Inte bara god munhygien och regelbundna tandläkarbesök spelar roll utan även ett bra immunsystem och bra bakterieflora.

  • Kliniskt testad
  • Peroxidfri
  • pH-neutral
  • 100% emaljsäker
  • Vegansk
  • Ej testad på djur