Tandblekning hemma

Tandblekning hemma blir allt mer populärt. Istället för att behöva gå till tandläkaren och spendera tusentals kronor på tandblekning kan du nu få vitare tänder genom att bleka hemma. Det är billigt, enkelt och snabbt – och du kan bleka när du vill.

Fördelarna med att bleka hemma är många. Förutom att det är betydligt billigare än att bleka hos tandläkaren kan du bleka tänderna när det passar dig tills du är nöjd med resultatet. Enkelt utryckt sker en tandblekning hemma med en individuellt anpassad tandskena i mjuk plast som fylls med blekgel och placeras över tänderna. Sedan använder man tandskenorna tills man är nöjd med resultatet (vanligtvis totalt 10-30 timmar, 1-2 timmar per blekningstillfälle).

Hur utför man en tandblekning hemma?

När du bleker tänderna hemma formar du först tandskenorna efter dina tänder, detta moment utförs endast en gång per tandskena. Sedan placerar man tandblekningsgelen i tandskenorna för att bleka tänderna.

Forma tandskenorna efter dina tänder

1. Värm tandskenan
Koka upp vatten i en gryta. Stäng av värmen och vänta några minuter efter att vattnet slutat bubbla. Håll tandskenan i fliken och doppa ner den i det heta vattnet i 3-10 sekunder (börja med 3 sek). Tandskenan kommer nu att bli mjuk och flexibel och lätt att forma efter tänderna. OBS: Tandskenan kan krympa och skadas om den är nere i hett vatten för länge, håll därför skenan under uppsikt när den är i vattnet. Kontakta kundtjänst om tandskenan skadas.

2. Gör avtryck i tandskenan
Ta upp tandskenan från vattnet och skaka av vattnet. Placera snabbt tandskenan över tänderna och tryck hårt med fingrarna runt om skenan. För bättre avtryck av framtänderna, tryck hårt med fingertopparna på skenans framsida medan den är mjuk. Tryck även med tungan på tandskenans baksida. Låt tandskenan svalna och härda i munnen. Ta ut tandskenan.

3. Justera och färdigställ tandskenan
Tandskenan ska nu ha ett bra avtryck av dina tänders framsida. Om du inte är nöjd med resultatet kan tandskenorna formas om genom att upprepa steg 1 och 2 flera gånger. När du är nöjd med passformen, använd sax för att klippa av fliken på tandskenan. Använd också sax för att justera höjden och längden på tandskenan så att den slutar precis i övergången mellan tänderna och tandköttet.

Blek tänderna

1. Borsta tänderna
Borsta tänderna före varje blekningsbehandling. Se till att tandskenan är ren och torr.

2. Applicera gel i tandskenan
Tryck ut en liten droppe gel (ca 2-3mm lång) i den främre delen av tandskenan för varje tand som ska blekas. Det behövs mindre gel än man tror, totalt ungefär 0.25-0.5ml per behandling och tandskena. Oftast är det bara de främre 6-8 tänderna som behöver blekas, eftersom de bakre tänderna ändå inte syns när man ler.

3. Sätt in tandskenan i munnen
Placera tandskenan över dina tänder och pressa lätt så att gel täcker de främre ytorna på tänderna. Om blekgel har tryckts ut ur tandskenan så att det vidrör tandköttet, torka bort det fingrarna, tandborste eller topps.

Använd tandskenorna

Ha på tandskenorna i 30-120 minuter per gång tills du uppnått önskat resultat – normalt efter 10-30 timmars total blekningstid. Ökad behandlingstid ger snabbare resultat. Vi rekommenderar att börja med 30 minuter första dagen och sedan öka tiden. Upprepa proceduren tills du uppnått önskat resultat.

Vad innehåller ett paket för tandblekning?

Ett paket för hemmablekning bör innehålla följande delar:

Tandskenor - Se till att få två eller tre tandskenor av bra kvalitet. Man behöver bara två tandskenor för blekningen (en för varje tandrad, övre och undre), men det är alltid bra med en extra tandskena. Tandskenorna är gjorda av mjuk plast som blir formbar när de värms i varmt vatten, på så vis kan man enkelt forma dem själv så att de blir anpassade till just dina tänder. En bra tandskena av hög kvalitet säkerställer ett jämt och bra blekresultat och är en förutsättning för en lyckad tandblekning. En tandskena av hög kvalitet ska vara gjord av klar, transparant plast (inte grummlig plast) och den ska vara mjuk och flexibel så att den inte skapar irritationer i tandköttet när man bleker tänderna.

Tandblekningsgel – Blekningsgelen utför själva tandblekningen och bleker fläckar och missfärgningar. Det finns det olika formuleringar beroende på vem som tillverkat gelen. Se till att få en gel som är fri från ämnena Glycerin och TEA (TriEtanolAmin). Glycerin ger onödiga irritationer i tandköttet, har en hemsk bismak och kan framkalla allergiska reaktioner. Studier har visat att TEA är ett hormonstörande ämne som kan framkalla cancer och finns tyvärr med i ingredienslistan för många tandblekningsgeler på marknaden. Dentaworks produkter för tandblekning innehåller inte Glycerin eller TEA.

Tandnyanskarta – Denna karta innehåller bilder med olika tandnyanser, från mörkare missfärgade till ljusare vita tänder. Denna karta hjälper dig att se resultatet av tandblekningen.

Förvaringsbox – Denna box i tålig plast medger enkel förvaring av dina tandskenor när du inte bleker. Boxen bör vara försedd med små hål så att luft kan passera och ventilera boxen.

Användarmanual – Utförliga instruktioner är A och O vid en tandblekning. Se till att du får ett häfte med detaljerad information.

  • Kliniskt testad
  • Peroxidfri
  • pH-neutral
  • 100% emaljsäker
  • Vegansk
  • Ej testad på djur